Kórtörténelmem és egyéb eddig összegyűlt orvosi papírjaim.
Adatlap Néhány vitális adatom:

Gyermekbetegségek

Még csecsemőként volt egy súlyosabb fertőzésem, aztán kivették az egyik mandulámat, sőt még egy kisebb intim beavatkozást is túléltem. Persze megkaptam minden kötelező oltást, és átestem egy szokásos gyermekbetegségen, a bárányhimlőn. Kisgyermekként volt még egy enyhébb szívzörejem, amit aztán szépen kinőttem. Fejlődésemet az iskolai egészségügyi törzslapom mutatja.

Sérülések

Izgága gyerek lévén sikerült pár apróbb karcolást összeszednem, de semmi komolyabbat. Például egy focizás során épp a házunk előtti kuka körül estem egy nagyot, és a bal alkaromba jó mélyen belevágott egy üvegdarab, a varrt sebet még ma is látni. Aztán egyszer elütöttek egy szánkóval a szánkódombon, repültem pár métert, de szerencsére kutya bajom sem lett belőle. Még korábban pedig a játszótéri hinta fémkarfája ütődött neki a jobb fülem mögött a koponyámnak, ettől egy pillanatra megszédültem, de egy maradandó kis dudorodást leszámítva más baj nem származott belőle.

Sportbalesetem

Tizenévesként rengeteget (akár napi 4-6 órát is) teniszeztem, sajnos kemény betonpályán, mert csak erre volt a lakótelepünkön lehetőség. Mint később kiderült, ez oda vezetett, hogy tönkrementek a térdeim. Panaszaim állandóan fájó és érzékeny térdizületekkel kezdődtek, amit az orvosok a túl gyors növekedésemmel próbáltak magyarázni. Akkor lett komoly az ügy, amikor gimnazistaként egy kosárlabdaegyzésen rosszul értem földet, a bal térdem hallhatóan reccsent egyet, és ezután nem bírtam felállni. Mire elkecmeregtem az öltözőbe, jól bedagadt a térdem, és már haza sem bírtam gyalogolni vele, úgy kellett a szüleimnek szólni, hogy bevihessenek a kórházba. Ott aztán nem sokat teketóriáztak, minden alaposabb vizsgálat nélkül egyből begipszelték. Hetek múlva, miután lekerült rólam a gipsz, gyógytornára kellett járnom, hogy újra megerősödjön a bal lábam izomzata. Miután még fél év alatt sem nagyon akartam felgyógyulni és állandóan folyadékkal volt tele a térdizületem (amit előszeretettel szívogattak le hatalmas injekciós tűvel), végre megnézték röntgennel is, hogy mi a helyzet. Ekkor derült csak ki, hogy csontszilánkos porcleválás történt, és a letört darabka beékelődött az izületembe. Persze ennek operáció lett a vége.

Szóval ráment majd egy (pont az első gimnazista) évem, mire úgy ahogy rendbejöttem. Sajna azóta ez az érzékeny pontom, hiába viselek sportoláskor rendszeresen rugalmas szorítópólyát, már kétszer is megrándítottam a beteg térdem. Emiatt tiltották meg az orvosok a kedvenc sportomat, a teniszt. A dolog egyetlen jó következménye az volt, hogy a gimiben felmentettek a tesi alól, és katonának sem vittek el.

Fogápolás

Fogaim ápolását sajna kissé megkésve vettem igazán komolyan, ezért jó pár tömésen kívül már van egy gyökérkezelt koronás fogam is. De legalább még mindig megvan (úgy ahogy) minden fogam. Most legalább már nem ismeretlenek előttem olyan fogalmak, mint a szájzuhany, elektromos fogkefe, fogselyem, elektromos fogköztisztító és nyelvkefe...