A számítógép igazi erejét abban látom, hogy hihetetlen adatfeldolgozási kapacitásával képes egységesen kezelni minden típusú médiát.
Hiszen a szöveg, (mozgó)kép és hang digitalizálva csak egy óriási adathalmaz, a komputer pedig ennek feldolgozására és manipulálására specializált célszerszám.

Kép

WinTV PVR 2 AverTVBox9 (bigger picture: 22.41KB) Tv és videójelek feldolgozására és megjelenítésére nálam a külső megoldások váltak be igazán, miután megjelentek a megfelelő adatátviteli sebességet biztosító buszrendszerek (pl. USB2), illetve közvetlenül a monitorokra kapcsolható önálló külső eszközök. Belső kártyákkal ugyanis az a gond, hogy külön erőforrást foglalnak le, valamint az alaplapi adatbusz formátumához kötöttek, ami a továbbfejlesztést és újrafelhasználást meghiusíthatja. Neovo X-19

Persze az sem mindegy, hogy az ember milyen megjelenítőn nézegeti a képek özönét. Ergonómiai szempontból mindenképp az LCD képernyő a nyerő, a gyors képfrissítést igénylő játékok miatt pedig főleg az alacsony utánvilágítási időt felmutató modelleket keresem, mint amilyen például Neovo X-19.

Képek felvételére mindig profi gépeket igyekszem használni: a digitális fotózás tagadhatatlan előnyei miatt már elég korán átváltottam, jelenleg egy 4 Mpixeles Canon PowerShot G3 fényképezőgépet használok. A videózásnál is elég hamar a digitális technológia mellett kötöttem ki, amikor is beszereztem egy Sony Digital 8-as kamerát.

Hang

Cambridge Soundworks 5.1 Sennheiser Surrounder A térbeli hangélményt egy Cambridge Soundworks 5.1 szolgáltatja. Persze játék közben, vagy késő éjszakai hangoskodáskor jobban jönne egy fülhallgató, ami bár már szintén képes surround hangzás visszaadására, viszont hosszú távon használva kényelmetlenül nyomja a fület. Erre megoldást a Sennheiser Surrounder jelent, ami egy valódi fejhallgató: hungarocell testét a vállunkra kell tenni, így pont a füleinkre fókuszál 4 különálló hangcsatornát, kifelé pedig alig jut ki valami hang.

Bevitel

Midi billenytyűzet Genius Comfy KB-12e Szövegbevitel hagyományosan billentyűzet segítségével történik. Bár a gyorsbillentyűk különösen hasznosak gyakran használt programok könnyű elindítására, zenei anyag hangonkénti bevitelére mégiscsak sokkal alkalmasabb egy MIDI billentyűzet. Grafikus tábla

A rajzolás nem is olyan egyszerű a számítógépen: az egér például nem teszi lehetővé az intuitív ceruzavezetést. Erre sokkal jobb megoldás, ha egy grafikus táblán egy speciális tollat használva lerajzoljuk elképzeléseinket, sőt így akár kézírást is be tudunk vinni.

Iroda

HP LaserJet 3030 A szöveg- és képbevitel másik lehetséges módjaként képolvasót is használhatunk. Itt főleg arra ügyeltem, hogy az olvasófelület vízszintes és fix legyen, így szinte mindent az elmozdulás veszélye nélkül lehet beolvastatni. Különösen az olyan kombinált szerkezeteket kedvelem, melyek a beolvasási funkción kívül más egyéb feladatokat is el tudnak végezni. Ilyen például a HP LaserJet 3030 monochrome lézer, ami nyomtatóként is működik, a számítógépről lekapcsolva pedig önmagában fénymásolóként használható.

Ascom Eurit 50 További irodai feladatokra szintén speciális eszközöket használok: a telefonálásra ott van az Ascom Eurit 50 ISDN telefon integrált digitális üzenetrögzítővel, címjegyzékkel és határidőnaplóval, faxolni pedig az előbb említett kombi lézerkészülékem tud. Egyébként az ISDN 3 vonala nagyon kapóra jön: az első a magántelefonszám, a második az üzleti, a harmadik pedig a modem, illetve a fax száma.

Szórakoztató center

Otthoni hifiközpont (bigger picture: 31.10KB) Lemezes szekrény (bigger picture: 21.39KB) Otthon a szórakoztató elektronikai géppark a nappali egyik sarkában felállított egyedileg testreszabott üveges szekrénykén foglal helyet, és ebben a szobában is kialakítottam egy 5.1-es hangrendszert. A képen a cuccokra mutatva megjelenik azok pontos leírása. Látható itt plazmatv, digitális (80 Gb-os merevlemezes) S-VHS videómagnó, digitális rádiós többcsatornás erősítő, magnó és DVD lejátszó, a lemezjátszó pedig egy másik sarokban álló külön kis polcra került. A legérdekesebb szerintem a lemezjátszó alá besuvasztott túlfeszültségvédő elosztó, melynek segítségével egyenként ki/be kapcsolható az, amire éppen szükség van.