A számítógépes játékokban történő eredményes szereplést nagyban befolyásolja, hogy mi módon és milyen reakcióidővel képes az ember a játékos figuráját igényének megfelelően irányítani. Ezért - bár jobbkezes vagyok - főleg a bal kezemmel irányítom a beviteli eszközöket, mert azt az e célra jobban specializálódott jobb agyfélteke irányítja.
E gondolatok szellemében hardver beszerzésekor mindig keresem a legújabb technikákat, hiszen a játékprogramok fejlődése ezt meg is követeli. Így bukkantam rá a következő gyöngyszemekre.

2D vezérlők

Igyekszem a billentyűzetet játék közben nem nagyon használni, hiszen az nem erre való. Claw A célnak sokkal jobban megfelel a Claw (Ferraro), ami egy speciális tenyérbesimuló 10 gombos eszköz. csuklótámasz gélcsomag Egérkonfiguráció Everglide alátéten Egereknél az optikai technológia a nyerő, de kábelesen, hiszen nincs annál szörnyűbb, ha pont egy csata kellős közepén kezdene akadozni lemerültség miatt, meg úgyis kap elég sugárzást az ember a mindennapi élet során, minek még ezt a számítógépnél is növelni. Jelenlegi egerem egy MX 518 (Logitech), illetve laptopomhoz egy RZD-1600 (Razer), a zsinór esetleges zavaró hatását pedig egy ötletes kis eszközzel, a Mousebungee segítségével ellensúlyozom, ami a levegőben tartja az egérkábelt. A pontosabb vezérelhetőség céljából egy speciális, kimondottan optikai egerekhez készült keményműanyagos diffúzmintás Everglide alátétet használok a hozzávaló csuklótámasztó párnával együtt, valamint a mozgatást megkönnyítő súrlódáscsökkentő sprayt és felragasztható csíkokat is kipróbáltam már.

3D vezérlők

SpaceOrb 360 SpaceBall 5000 3D-s játékokat játszva rengeteget szenvedtem a hatékony irányítással. A normál perifériák ugyanis valójában csak 2D-s navigálásra alkalmasak, 3D-beli mozgatás csak lehetetlen kombinációkkal érhető el. A SpaceOrb 360 (Spacetec) egy teljesértékű 6 szabadságfokos (6-DOF) intuitív eszköz: egy gömböt kell kézbevenni és szándékunknak megfelelően mozgatni előre, hátra, jobbra, balra, fel, le, valamint ugyanezen irányokba elcsavarni, sőt ezen mozgásokat tetszőlegesen lehet kombinálni. Sajnos a gyártása már megszűnt, viszont SpaceBall 5000 (3Dconnexion) néven újra éledt, bár ennek inkább a CAD programok vezérlése a főbb felhasználási területe.

Hanghatás

Speadlink Medusa 5.1 (größeres Bild: 26,24KB) Igazán hatékonyan játszani csak akkor lehet, ha az ember nem csak a szemére, hanem a fülére is támaszkodhat. Ez automatikusan azt jelenti, hogy a fülhallgató a nyerő, és így még a környezetemet sem zavarom. Persze az áthatóbb játékélmény elérése céljából surround változatot használok (Speadlink Medusa), ezzel 3D-ben pontosan meg lehet határozni a hangforrások helyzetét.

Hálózat

GS 105 Gyors reagálású csatározáshoz igen fontos a nagysebességű, de főleg rövid reakcióidős hálózati kapcsolat. Ezért ha többen is nekiülünk játszani, akkor nem az interneten, hanem gigabites LAN-on partizunk. Ehhez egy 5 csatornás, rézérintkezős GS 105 (Netgear) switcht használok, és természetesen árnyékolt Cat6 kábelekkel építettem ki otthoni hálózatomat.