A mindennapi életet megkönnyítő kedvenc csúcstechnikás kis szerkezeteim.
Igen, ez is hardver, bár nem kapcsolódnak közvetlenül a számítástechnikához. Az ilyen új műszaki megoldásokat mindig nagyra tudom értékelni, hiszen rendkívüli és rendszerint környezetbarát módon nyújtanak megoldást valamely hétköznapi problémára, ez pedig tökéletesen egybevág életfelfogásommal. Éjjelifény Elem nélküli elemlámpa Jó példa erre a jobbra látható elemlámpa, ugyanis ehhez nem kell elem (!), mert beépített generátort tartalmaz: elég csak rázogatni, és a szupererős led máris világít, sőt pár másodperces kézmunka elég energiával tölti fel a kondenzátorát, hogy akár percekig is elegendő fényünk legyen. További előnye, hogy az elemcsere szükségének elhagyásával a lámpatest hermetikusan le van zárva, tehát teljesen vízálló, a led pedig nem forrósodik, így akár még hideg vízben is lehet használni. A halványan derengő fluoreszcens fényt kibocsátó éjjelifényt és kapcsolókat is hasznosnak tartom, mivel teljes sötétségben ennyi is elég, hogy az ember eltaláljon mondjuk a fürdőszobáig.

Napelemek

Kerti napelemes éjjelifény Egyik kedvenc témám a fényt közvetlenül elektromossággá átalakító napelemek alkalmazása. Már kiskoromban megszerettem ezt a technológiát, amikor megkaptam első napelemes számológépemet. Azóta ahol csak lehet ezt a megoldást részesítem előnyben, ezért van már olyan sok napelemes kütyüm. Napenergia segítségével töltöm fel például az újratölthető elemeket, a kertben pedig olyan éjjeli fényt kibocsátó kockák állnak, melyek nappal önmagukat töltik, és egész éjjel világítanak. Hasonló elven működő úszó lámpácskák világítják meg a kerti tavat, a víz forgatását pedig napelemmel táplált szivattyú végzi.

Atomóra

Napelemes atomkaróra Másik kedvenc témám az időmérés. Számomra valóban csak az idő pontos ismerete a fontos, karórák esetén fütyülök az olyan felületes dolgokra, hogy milyen márka, meg hogy mindenki lássa, mi is van nekem. Bár mindig hordok magamnál órát, azt sohasem a karomon teszem, hanem táskám mélyén, és csak akkor nézem meg (nagy ritkán), ha tényleg szükségem van a pontos időre, és nincs a közelemben sehol egy nyilvános óra, vagy egy önmagát túl fontosnak vélő és a karóráját mutogató alak, ahonnan puskázhatnék. ;)
Klassikus atomfalióra Apropó pontos idő: még a legjobb kvarcórák sem vehetik fel a versenyt egy atomóra pontosságával, ezért amint megismerkedtem ezzel a technikával, a teljes óraparkunkat lecseréltem atomórákra. Ez a dolog úgy működik, hogy Németországban, Frankfurt közelében egy valódi atomóra által mért időt rádiójelek formájában (DCF77) nyilvánosan szétsugározzák egy nagyjából 1000 km sugarú területre (ebbe Magyarország még pont beleesik). Szóval az ilyen órák egyszerű kvarcórák, melyek tartalmaznak még egy erre a jelre ráhangolt rádióvevőt is, és naponta legalább egyszer (de akár óránként is) szinkronizálják magukat a kapott időadatokhoz. Ennek előnye az abszolút pontosság, az automatikus téli/nyári időszámításra történő átállás, valamint mivel a rádiójelek dátumadatokat is közvetítenek, az órák így meg tudják mutatni még a napot és a dátumot is.
Kivetítős hőmérős atomóra Számítógépes atomóra A képeken látható, hogy ez a technológia szinte minden típusú időmérő szerkezetbe beépíthető. Még a párhuzamos portra csatlakoztatható változat is előfordul, amit a számítógép indításakor kiolvas a meghajtóprogramja, ezzel a rendszer órája is mindig atompontosra szinkronizálódik. Már a napelemek is beszivárogtak az időmérő szerkezetekbe: ennek talán legérdekesebb példája a napelemes atomkaróra, ahol az elemcsere gondját szintén el lehet felejteni.

További kiegészítésként még a beépített hőmérő ötletét tartom érdekesnek, vagy az olyan lézeres megoldást, amely a sötét hálószoba tetejére halvány derengésként kivetíti az aktuális időt, vagy akár az aktuális szobahőmérsékletet.

Ébresztőóra

Remington Nature Clock Napelemes atomébresztőóra Atompontos óráim természetesen ébresztenek is (már amikor szükség van rá, mert rendszerint magamtól is képes vagyok bármilyen kívánt időpontban felébredni). Mégis említést érdemel a Remington Nature Clock wellness órája, amely fényerőváltozásokat képes szimulálni, és az izzója hőjével illatosító kövecskékről illóolajokat párologtat el, eközben természeti hangokat (madárcsicsergés, patakzúgás, stb.) használ ébresztésre, sőt visszafelé eljátszva mindezt (fokozatosan csökkenő fény- és hangerővel) még altatni is képes!

Másik érdekes ébresztőórám a ClearWave, amely a zavaró elektroszmogot aktívan kioltó mezőt generálva még a nyugodt és mély alváshoz is hozzájárul.

Mérőműszerek

Többfunkciós mérőműszer Napelemes multiméter Barkácsoláskor rengeteg különféle szerszámra van szükségem, ezért különösen kedvelem az olyan megoldásokat, melyekkel egyszerre több dolgot is művelni lehet. Ilyen például a bal oldalt látható többfunkciós készülék, amely hangerősséget, fényerőt, páratartalmat és nyomást képes mérni.

Elektromos és elektronikus rendszerek beméréséhez pedig a jobbra látható digitális multimétert használom, melynek különlegessége, hogy napelemmel lehet feltölteni.

Barométer

Nagy fali barométer Napelemes barométer A környezeti paramétereket mérő speciális műszerek terén is a különlegességeket keresem. A bal oldalon látható nagy fali barométer például az atomidőn és dátumon kívül méri a külső és belső hőmérsékletet, azok napi minimumát és maximumát, az aktuális légnyomást és páratartalmat, a légnyomás napi változását, valamint ezen adatok alapján előrejelzést is készít. Jobbra pedig egy napelemekkel működő változat látható.