Számítástechnikai és egyéb szórakoztató elektronikai eszközeim.
Számítástechnikai fogalommagyarázat Számomra nem csak munkaeszköz, de hobbi is a számítógép. A programozáson kívül a hardver is érdekel, ezért imádom például mindig átszerelni és tökéletesíteni a dolgokat, valamint vadászok a technikai újdonságokra. A továbbiakban szeretném bemutatni ezen tevékenységeim eddigi eredményeit. Ha valamely általam használt számítástechnikai fogalom jelentése esetleg nem lenne világos, magyarázatképp javaslom a jobb oldali szemléltető ábra tanulmányozását. ;)

Asztali gépem

Vízhűtéses asztali gépem (bigger picture: 42.82KB) Az asztali gépemet a következő szempontok figyelembevételével raktam össze: elsősorban a lehető legteljesebb játékélmény érdekében igyekszem a legmodernebb hardvert beszerezni, másodszor pedig otthoni gépként főleg irodai alkalmazáshoz csendre és megbízhatóságra törekszem. Mindkét szempontból a legjobb eredményt egy egyedi tervezésű (duplakörös, Peltier elemes) vízhűtőrendszer beszerelésével értem el. Back-UPS 650 és túlfeszültségvédő elosztó A hűtőteljesítmény hőmérsékletvezérelt, így normál üzemmódban szinte hangtalan a gép, maximális terheléskor pedig még mindig extra halk, és garantáltan nem tud túlmelegedni egyetlen létfontosságú komponens sem. Az üzembiztonság további növelése érdekében egy Back-UPS 650-est (APC) használok, a külső eszközöket pedig külön kapcsolható túlfeszültség- és tüskevédő elosztóról táplálom. Ez már párszor megmentette sok órányi munkámat: nem is gondolná az ember, hogy mennyire ingatag tud lenni mifelénk az áramszolgáltatás.

Aktuális konfiguráció

Internet hozzáférés

BinGo DSL Netmod Internetes kapcsolatomat otthon kábelmodem biztosítja, de szükség esetén bármikor ISDN-re átkapcsolhatok, mivel ezt mind a routerembe, mind pedig a NetMod ISDN NT-be beépített modem lehetővé teszi. Egyébként egy integrált tűzfallal rendelkező BingoDSL (BinTec) routert használok, valamint további biztonsági megfontolásokból kifolyólag kihasználva alaplapom duálhálózatos képességét a router a fast ethernet csatlakozón lóg, így az otthoni gigabites LAN fizikailag is el van választva a WAN kapcsolódási pontomtól.

Modding

RMA-06 Mivel a vízhűtés összetevői rengeteg helyet igényelnek, ezeket már nem tudtam mibe belepakolni, mert egyszerűen nem fértek el. Ezért inkább egy RMA-06 (Triton) rack-szekrényből és az előző miditornyom belsejéből magam barkácsoltam össze egy (többszintes!) házat, így már pár különleges alkatrésznek is maradt elég hely. Ezeket szemlélteti az alábbi kép, ahol egérrel a kérdéses részre mutatva megjelenik annak neve.

Számítógépház ajtaja Perifériák kábelei Peltier hőszigetelése Vízhozammérő Légkieresztő cső Melegkör kiegyenlítőtartály Hidegkör kiegyenlítőtartály Műanyag T elem Felmelegedett víz kivezetése Műanyag derékszögű csatlakozó Lehült víz kilépőcsonkja Kétállású csap Kisradi Nagyradi Sys guard III DVD RD2 pro Aquaero Crystalfontz Peltier ledsor HDD led Power led Reset gomb Be/kikapcsoló Floppy Aquastream vezérlő CPU terhelésmérő Peltier hidegoldal hőmérő DVD hőmérséklete Tápegység hőmérséklete Peltier melegoldal hőmérő Hungarocell talapzat Levegőbeömlő nyílások Alumíniumcsík Ablakmatrica Elölnézet A látszat nem csal, az ott az elülső oldal teteje közepén valóban egy igazi kilométeróra (!) (Xoxide), amit egy szoftver soros kábelen át vezérel, és a CPU terheltségét mutatja. A szoftvermeghajtás érdekes mellékhatása, hogy üresjáratban a pár másodperces kiolvasási ciklus miatt keletkező enyhe terhelés hatására a mutató mintha lassú pulzust jelezne, ezt az érzést a vízhűtés szerteágazó csőrendszere pedig még inkább fokozza. Balra fent négy hőmérő mutatja a táp, a DVD, valamint a peltier hideg és meleg oldali hőmérsékletét. Jobbra a kislemezes meghajtó fölött a második pumpa vezérlőpanele kapott helyet. Középen balra a régi házam maradványai látszanak: a fő kapcsológomb és a resetgomb, alattuk pedig a ledsor első ledje a power, második a RAID, a többi pedig a peltier működésekor (a 24V= miatt több ledet is sorba kellet kötnöm) világít. A power és a RAID ledeket kivezettem a gép íróasztal felé néző hátuljára is úgynevezett Case badge-ek (megvilágított emblémák) segítségével.

Crystalfontz valós időben! Majdnem középen egy másik soros kábelen át vezérelt kütyü látható: a Crystalfontz 4 soros ledes kijelző periodikusan váltakozva megjeleníti a Motherboard Monitor által kiolvasott rendszerparamétereket, vagy akár az aktuálisan a Winamp-ban játszott szám jellemzőit. Aquaero valós időben! Középen jobbra az Aquaero ventillátorvezérlő található, amely a maga 6 hőmérsékletérzékelője alapján vezérli a házban található 8 ventit (7 Papst + 1 Thermaltake aktív memóriahűtő), valamint 2 soros ledes kijelzőjén szintén váltakozva megjeleníti a saját adatait. Alatta található az RD2 pro diagnosztikai PCI kártya kijelzője. Ennek segítségével a számítógép indulásakor látom a diagnosztikai portok ($80/$84) értékét, üzem közben pedig a PCI busz órajelfrekvenciáját, kihasználtságát és az aktuálisan mozgatott adatmennyiségét. A kijelzőn az USB és FireWire kivezetések mellett még három extra kapcsoló is helyet kapott, ezekkel a gépház világítását, valamint a második pumpát kapcsolgathatom, a harmadik gomb pedig az esetleges túlmelegedéskor megszólaló riasztás elnémítására szolgál. Ezen riasztásért alul a DVD író mellett elhelyezett Sys Guard III (Levicom) a felelős: három szenzorával a felügyeli a CPU, GPU és a RAID hőmérsékleteit, ezen kívül további USB, FireWire és hangkivezetések mellett még 6 különböző memóriakártya olvasását is lehetővé teszi.

Díszvilágítás Díszvilágítás A gépház megvilágítására a Neon Stringgel átszőtt SATA, IDE és floppykábeleken kívül még a következő komponensek szolgálnak: UV neon a tető belső oldalán, mellette egy háromszínű hidegkatódás led, az alaplap mellett egy kék fényfolyásos neon és egy UV hidegkatóda, alul pedig egy szivárványszínű fényfolyásos neon kapott helyet. A tápegységet egy kék kör alakú hidegkatóda világítja át. Az UV fény hatására a hűtővízbe kevert adalék miatt világítanak az átlátszó csövek, kívül pedig mindkét kiegyenlítőtartály kapott 3-3 erős UV ledet az aljába, a tetejébe és középre. A jobb oldali képen jól kivehető a felső perembe épített peltiervezérlő aktuális állapotkijelzése, mellette középen pedig a radiátorról kifolyó víz hozammérőjének fényei látszanak. Szerencsére a gépház ajtaja már gyárilag is átlátszó volt, így nem volt szükség (mint eddig az előző gépeimnél) külön ablak beépítésére. Az ajtó peremeit gumiszigeteléssel tettem lehetőleg légmentesen záródóvá, az ajtó üvegére pedig még egy féligáttetsző óriásmatrica is felkerült vízhűtésre utaló motívummal. Szóval ennyi mindent pakoltam bele és rá a házra, talán így már érthető, hogy mitől is nyom a gépem legalább 30 kilót. (!) Éppen ezért, és a vibrációátadás kiküszöbölése miatt a ház gumialátéteken és szivacs / hungarocell ágyon fekszik.

Bár nem tartozik kifejezettem a modding témakörbe, itt mégis megemlíteném, hogy azért szintén elég érdekes dolgokat, hordozható, multimédiás és játékvezérlő eszközöket csatlakoztatok a géphez.

Szerszámok

Teflon Önragsztó gumiszigetelés Spéci villáskulcs Csővágó Kúpos lyukfúró Kábelcsupaszító Állítható pofájú fogó Kábelkötözö pisztoly Infra hőmérő Hajlítható lámpa Felhasznált szerszámok A gépház egyéni kialakításához bizony elég sokat kellett barkácsolnom. Ehhez a flexen és a fúrógépen kívül még az itt megmutatott speciális szerszámokra is szükségem volt (egérrel rámutatva megjelenik a nevük).

A szerszámok, a modding és a vízhűtőrendszerben felhasznált alkatrészek legtöbbjét online szereztem be a com-tra.de, low-noise.de, hardware-rogge.de, innovatek.de és aquacomputer.de címekről, pár dolgot pedig a Conrad elektronikai áruházban vettem meg.