Overview

Help Weblapjaim megtekintése nem igényel semmiféle különleges beállítást (azaz nem kötök ki ajánlott felbontást vagy színsémát), sőt elméletileg bármely böngészőprogrammal (legyen akármennyire fapados) még a legszigorúbb biztonsági beállítások mellett is zökkenőmentesen ki lehet használni minden szolgáltatást: Ezen extra lehetőségek nagy részét az oldalak tetején és alján megjelenő vezérlő elemeken keresztül lehet elérni.

Felhívnám a figyelmet, hogy a fej- és láblécekben található minden ikon rendelkezik valamilyen funkcióval, tehát akkor is rájuk lehet kattintani (vagy mutatni), ha ezt külön vékony keret nem jelezné!

Felső menüsor

A bal felső sarokban ezen Útmutató hivatkozása előtt két ikon látható: Fent jobbra az aktuális oldal idegen nyelvű változatai érhetőek el. Az előttük álló Barangolás hivatkozás segítségével mindig egy véletlenszerűen kiválasztott weblapomra lehet eljutni. Középen a navigációs menük láthatóak. Innen kiválasztva egy menüpontot be lehet járni a weblapok teljes struktúráját, a back gomb(ok) pedig visszaléptet(nek) a felsőbb menüszint(ek)re. Az aktuálisan megjelenített oldalt egy I jelöli, melyre mutatva megjelenik az oldal mérete a beágyazott és a hivatkozott képekkel együtt, rákattintva pedig váltani lehet a menük legördülő vagy sima megjelenítése között. Egyébként a böngésző ablakának tetején megjelenő összetett fejléctartalom is pontosan jelzi a menürendszeren belüli aktuális helyzetünket. Ha további almenük kiválasztása lehetséges, azt a választási lehetőségek mellett megjelenő ? ikon fogja jelezni.

A címsor szélein található «navigációs nyilak» segítségével sorban be lehet járni a teljes weblapfelhozatalt. Diavetítési módban szintén ezen nyilakkal, vagy a megfelelő kurzormozgató gombokkal lehet a képek közt lapozni. Ilyenkor a Barangolás hivatkozás helyén Képgaléria jelenik meg, erre kattintva vagy a Home billentyűvel pedig mindig visszaléphetünk a vetítés kezdő oldalára.

Amennyiben létezik az oldalnak archivált változata, akkor a cím jobb felső sarkában egy Archive ikon jelenik meg, melyre rákattintva váltani lehet az aktuális és az archivált változatok közt.

A címsor alatt az aktuális lap tartalomjegyzéke látható.

Alsó menüsor

Minden oldal alján a bal alsó sarokban a következő két ikon található: Köztük pedig az impresszumra vivő hivatkozás látható. Lent jobbra az első I ikonra mutatva az aktuális oldal utolsó módosításának dátuma fog megjelenni. Mögötte a látogatószámláló aktuális állása látható. A számlálás bármely oldalam frissítésekor mindig újra kezdődik. A jobb alsó sarokban álló második I ikonra mutatva megjelenő szám a webszerver válaszidejét jelzi. Az alsó sor közepén az almenüpontok, vagy az azonos menüszint további menüpontjai jelennek meg.

Technikai részletek

Az oldalak mindig teljesablakos formában jelennek meg, azaz nem kerül sor a böngészőprogram ablakterületének (úgynevezett Frame-ekkel történő) megosztására, valamint nem használok sem rétegeket (Layer), sem előugró (popup) ablakokat, így a reklámmentességet biztosító megszorító védelmi beállítások vagy programok nem zavarják meg a megjelenítést. A látványt stíluslapokkal (CSS), az animációkat pedig animált gif képekkel (tehát még flash plugin-re sincs szükség) valósítom meg. Minden weboldal külön könyvtárban helyezkedik el, így könnyen közvetlenül is elérhetőek csak a beszédes könyvtárneveket megadva. Érdemes megjegyezni, hogy (persze csak ha a webszerver és a böngészője is támogatja) nem létező oldal lekérésekor tíz másodpercen belül automatikus átirányítás történik a kívánt címnek leginkább megfelelő weblapra, a hibás cím pedig naplózásra kerül.

A menüsorok létrehozása, és a többi extra funkció megvalósítása PHP kóddal történik dinamikusan a szerveroldalon. (phpversion: 8.2.21, zend_version: 4.2.21)

A látogatószámlálás süti (Cookie) segítségével történik, de akkor is működik (URL-rewriting) ha ezek nincsenek engedélyezve.