Amikor megfogott a számítógépek varázsa, egyből felfigyeltem az újonnan megnyíló művészeti lehetőségekre, hiszen segítségükkel megoldható bármilyen megálmodott virtuális világ vizualizációja.
Azóta ez az alkalmazási terület egy külön iparággá nőtte ki magát saját díjkiosztó ünnepséggel, melynek neve: Prix Ars Electornica. Igyekszem gyűjteni az ilyen műveket, azaz mindenféle számítógépes animációt és játékfilmet megpróbálok megszerezni DVD-n vagy más digitális média formátumban. A továbbiakban eddigi gyűjteményem pár darabját szeretném bemutatni.

Zenei klipek

Max Headroom Kraftwerk: Electric Cafe Még kisgyerekként láttam valamikor a Zenebutikban egy Art of noise számot (Paranoia), ahol egy animált fej énekelt. Később kiderült, hogy ez a figura Max Headroom volt, aki egy sci-fi sorozat főszereplője volt. Tisztán komputeranimációs klipje elsőként a Kraftwerk együttesnek volt, ahol még rácsvonalas fejek énekeltek. Ezzel megkezdődött a techo korszak a stílusban hozzá illő animációs/videótechnikás klipekkel. Ezen klipekből még mega mixeket is összeállítottak, melyek a 3LUX, később pedig a legendás X-MIX néven futottak.

Speciális filmek

Ezek tulajdonképp animációs művészfilmek, ahol különböző videóművészek animációs munkáit dolgozzák össze egy adott téma köré. The Gate to the Mind's Eye

Virtuális sztárok

Virtual stars A Virtually real sorozat hiperrealisztikus virtuális (természetesen mind női) főszereplőkkel mutat be néhány rövid animált epizódot. Érdekességként megjegyezném, hogy a S1m0ne című film valami ilyesmiről, azaz a teljesen élethű virtuális szereplőkről szól.

Animációs filmek

A komputeranimációk terjedése aztán ráébresztette a filmgyártó stúdiókat, hogy lassan ez lesz a rajzfilm, sőt talán majd minden film jövője is, így sorra jönnek ki a teljesen animált filmek. Ezt legjobban talán az jelzi, hogy most már az Oscar díjnak van ilyen kategóriája is.

Sorozatok

Jimmy Neutron Petey & Jaydee Az animációk népszerűsége növekedésével megjelentek különböző adókon a rövid, főbb műsorok közti időt kitöltő animált sorozatok, mint például a Cartoon Network-ön a Jimmy Neutron (egy zseniális kisfiú feltaláló kalandjai, ebből már film is jelent meg), vagy az MTV-n a Petey & Jaydee go exploring (két mini űrlény felfedezi, hogyan nyírhatják ki egymást a legkülönfélébb földi mindennapi használati tárgyakkal).

Később megindultak a már teljes animált sorozatokat is, mint pl. a Starship Troopers, amely az azonos című könyv alapján a földi űrgyalogos katonák csatáit meséli el.