Egyetemi éveim, valamint főiskolai és egyetemi diplomáim megszerzése a budapesti Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (1992-1997).

Az egyetem

Számítástechnikai irányultságom miatt mindenképp programozó akartam lenni, de nem csupán kódoló (azaz informatikus ;), hanem tudományos magasságokban akartam kitanulni ezt a foglalkozást. Ilyen fajta képzést csak az ELTE nyújtott, ahova már harmadikos gimnazistaként a Nemes Tihamér országos 17. helyezésemmel felvételt nyertem.

Programozó matematikus

Ez egy hároméves képzés, amely főiskolai diplomát ad. Bár felvételiznem nem kellett, azért behívtak egy beszélgetésre, ahol rövidgatyás nyári szerelésben jelentem meg, mivel már órákkal a kijelölt időpont előtt megérkeztem (vidékről így járt csak vonat), az öltönyt külön vittem, és pont nem jött meg valaki időre, így üresjárat helyett még átöltözés nélkül is inkább beengedtek engem. A papírjaim bemutatásán kívül csak olyanokat kérdezgettek, hogy mi a kedvenc sportom, stb. Azért az első tanítási nap mindjárt csalódás is ért, mert akkor tudtam meg, hogy csak aznap lehet jelentkezni a tárgyhoz kapcsolódó szakfordító képzésre, és teljesen felkészületlenül az angollal próbálkoztam. Mondanom sem kell, hogy szinte mind a kétszázan (mi voltunk az első ekkora évfolyam) erre pályáztak, így nem sikerült bejutnom a tíz kiválasztott közé.

Az első évben valóban csak elméletet tanultunk, szóval még számítógép közelébe se kerültünk, inkább csak papíron programoztunk. Koleszos is csak elsőben voltam, utána sokkal nagyobb szabadságra vágytam. Szerencsémre pont ekkor ment el egy pesti ismerős család többéves külföldi kiküldetésre, így beköltözhettem a lakásukba. Mivel egész addigi tanulmányaim során mindig alaposan le voltam terhelve, most is igyekeztem már elsősként az összes kötelező humán specit (lévén a TTK-n a képzés során legalább 3 ilyet le kell tenni) elvégezni, aztán magánszorgalomból a modemes BBS hálózatokkal, majd az egyetemen hozzáférhető internettel kezdtem el ismerkedni.

A második tanév után nyáron szakmai gyakorlatért elmentem a Gothard Jenő csillagvizsgálóba (ahova fiatalabb koromban még a csillagász szakkör keretén belül jártam), mivel épp akkoriban csatolták ezt az intézményt az ELTE-hez, és ráadásul ott alakítottak ki egy Sun számítógépközpontot. Így lehetőséget kaptam a belső Oracle adatbáziskezelő kiépítésére.

Később diplomatémát is innen szereztem: A GAO adatbázis. A csillagvizsgáló múzeumi anyagát kellett adatbázisba rendszereznem, de én inkább egy webes felületet javasoltam, ami akkoriban még igen új dolog volt. Így diplomamunkaként egy shell alapú CGI-vel önmódosító webszerkesztő programot írtam Motif/X-Windows felülettel, a dolgozat szövegét pedig már ennek a segítségével írtam meg. Ekkor dolgoztam át az utolsó napokban először az éjszakát.

Ezen a nyáron szakmai gyakorlatként az IAESTE közvetítésével kijutottam Kölnbe, ahol a Nemzeti Úthálózatfelügyeletnél dolgoztam két hónapot. Itt betekintést nyerhettem a hírhedt német hivatalok belső életébe, sőt igazi host nagygépet és végig laptopot használhattam munkám során.

Programtervező matematikus

Ez a kapcsolódó képzés további két évig tart, és egyetemi diplomát ad. Már az első tanév elején felkerekedtem első diplomámmal a zsebemben munkát keresni. A telefonkönyvből kinéztem szoftvercégeket, ahol megkérdeztem, szükségük van-e egy új munkatársra. Sajnos rengeteg címen csak postaládája volt a cégnek, a pár valódi hely közül pedig senki sem vett komolyan, egy kivételével. Így kerültem el az egyetem mellett első munkahelyemre. Alkalmazott soha nem akartam lenni, ezért kiváltottam az egyéni vállalkozó igazolványt. Ennek birtokában a programozói munka mellett már más dolgokat is elvállaltam, például HP unix tanfolyami anyagokat fordítottam angolról magyarra.

Nyáron pedig újra kimentem Kölnbe, mert annyira elégedettek voltak a tavalyi teljesítményemmel, hogy kifejezetten számomra kínálták fel az ottani nyári gyakornoki állást. Az ott kapott feladatok most már nem kötöttek le teljesen, ezért szabadidőmben beleástam magam az akkoriban még csak alakulgató Java programozási nyelvbe.

Java útikalauz programozóknak Ennek köszönhetőn beszálltam egy egyetemi szerzőcsoportba, akik az első magyar nyelvű Java könyv megírására törekedtek:
Java útikalauz programozóknak (ISBN 963 04 7417 4)
  • én írtam az "Alkalmazások és Appletek", valamint a JavaScript fejezeteket.

Utolsó évemben egyre jobban belefolytam a munkás életbe: a munkahelyem épületében én lettem a számítógépes hálózat rendszergazdája, munkatársi ismeretségek alapján pedig még másik két cégnek is elkezdtem szabadúszóként dolgozni. Időközben el kellett költöznöm az ismerősünk lakásából, ahol eddig éltem, így kénytelen voltam albérletet keresni. A XI. kerületben egy idősebb néninél vettem ki szobát, viszont annyira babusgatott (néha például főzött nekem), hogy egy félév után váltani kényszerültem: a szemközti lépcsőházban volt egy kezdő egyetemistának saját lakása, oda vett fel albérlőnek.

Diplomamunkám témavezetőjének is egyik munkatársamat kértem fel, és témaként egy életszerű problémát kaptam: a részprojektek vezérlését és multimédia anyagok projektbe ágyazását segítő programot kellet elkészítenem.

Fizikus

Első diplomám megszerzése után a továbbtanulás mellett nem csupán dolgozni kezdtem el, hanem nekiveselkedtem a fizikus szaknak is, mivel ez a témakör mindig is érdekelt. Úgy számítottam, hogy majd elismernek pár tárgyat, mint ahogy a mi tanszakunk is megtette ezt pár áthallgató fizikussal, de meglepetésemre nem így történt. Ezért a negyedik szemeszternek kétszer is neki kellett futnom, mert akkor a második diplomám miatt túl összesűrűsödött körülöttem minden. Miután végül ez az év is meglett, nem tudtam folytatni a dolgot, mert ekkor jutottam ki külföldre dolgozni.

Német IT szakfordító

Mivel csak elsősként lehet szakfordítói szakot felvenni, ezért a fizikus mellé természetesen arra is jelentkeztem. Okulva az angol kudarcomon, most német nyelvre pályáztam, így sikerült a dolog, sőt azt is elértem, hogy a szakirányom ne a fizika, hanem a számítástechnika legyen. Sajnos a fizikus szemeszterismétlésem miatt a szakfordító képzésben is vesztettem egy félévet, a végén pont csak ennyi hiányzott ahhoz, hogy még külföldre kiköltözésem előtt befejezve a hatszemeszteres képzést okleveles szakfordító lehessek.